Co potřebujeme
Na tempuru
- 150 g rýžové mouky
- 125 ml velmi studené vody
- 1 vejce - našlehané
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
Na přípravu masa nebo zeleniny
- kvalitní olej na smažení
- 0,5 kg masa nakrájeného na kousky (ideálně kuřecí prso, krůtí prso)
- nebo kousky zeleniny jako je lilek, lusky fazolek nebo třeba plátky sladkých brambor
- nebo krevety
Jak na přípravu
Tempuru si připravujte až úplně těsně před smažením a při její přípravě používejte co nejvíce studenou vodu. Právě tím zabráníte, aby tempura nasákla na pánvičce zbytečně velké množství oleje a ztratila křupavost.
Rýžovou mouku smíchejte v míse s našlehaným žloutkem, poté postupně přilévejte studenou vodu. Opravdu jen postupně, aby se těsto dobře rozmíchalo, ale zároveň bylo pořád natolik hutné, že se v něm dají obalovat přísady.
Rýžová mouka má tendenci usazovat se na dně, proto těsto i nadále velmi často promíchávejte.
Do menší pánvičky nalijte olej, aby byl po celém dnu a rozpalte ho.
Kousky masa, zeleniny nebo krevety obalte v tempuře a dejte osmažit. Pozor! Kouzlo správné přípravy tví v tom, že na pánvičku dáváte kousky postupně a ne ve velkém množství - jakmile byste jich dali víc najednou, teplota oleje rychle poklesne a tempura nebude tak křupavá, jak od ní čekáte. Kousky osmažte z jedné strany a jakmile začnou zlátnout okraje, otočte je. Po vyjmutí z pánvičky nechte okapat olej nebo vsáknout třeba na talíři vyloženém savým papírem.
Přejeme dobrou chuť!