Nezáleží na tom, jestli při jídle koukáte do telefonu, na televizi nebo si čtete noviny. Ať už totiž děláte cokoliv, nedokážete se při tom plně soustředit právě na svůj pokrm. Možná si říkáte, že je to jedno – záleží přece na tom, co jíte, a to samozřejmě víte ještě předtím, než usednete ke stolu. Takže pokud si naservírujete zdravé a vyvážené potraviny, co je komu do toho, že pak nevnímáte své okolí, ale jen telefon (nebo cokoliv jiného)? Ale právě v tom se mýlíte. To, že se na stravování nesoustředíte, vám zabraňuje v úspěšném hubnutí. Protože úspěch tkví právě ve vaší hlavě a ve vnímání toho, co jíte a kolik toho jíte.
Čtěte také: Češi jsou tlustí, ale spokojení
Vychutnávejte si každé sousto
Zkuste alespoň na jeden den odstranit všechny rušivé elementy a věnovat se během jídla výhradně jen samotnému jezení. Možná si u toho budete připadat nesví a bude vás téměř svrbět ruka, jak byste rádi sáhli po ovladači či telefonu. Ale když to vydržíte, najednou zjistíte, že jídlo vnímáte úplně jinak. Dokážete si ho vychutnat, ocenit jeho chuť, vůni, specifika. Zjistíte, v čem je výjimečné a že nejde jen o způsob, jak si zaplnit žaludek. Ba naopak, když vnímáte jídlo, tak se nepřejídáte, protože dokážete svou porci korigovat. Posléze navíc budete mít lepší pocit, budete se cítit spokojení a příjemně najedení, a to třeba i obyčejným salátem. A co víc, třeba během stavování stihnete i reálně konverzovat s reálnými lidmi, což vám po psychické stánce také prospěje.
Čtěte také: Jiný věk, jiná chuť. Co vás s přibývajícími léty čeká?