Ryby
Ryby jsou považovány za velmi zdravou potravinu. Jejich maso je snadno stravitelné a slouží jako zdroj bílkovin i zdravých tuků a vitamínů. O rybím masu je také známé, že obsahuje vysoký obsah zdravých tuků - mastných kyselin.
Pro těhotnou ženu ale nejsou vhodné všechny typy ryb. U mořských ryb existuje riziko, že jejich maso může kvůli znečištění vod mít vyšší obsah rtuti. A rtuť je pro lidský organismus toxická. V těhotenství by se dostala i do plodu a negativně ovlivnila jeho vývoj.
Ryby, které nejsou v těhotenství vhodné:
- tuňák
- mečoun
- žralok
- marlín
Čtěte také: Jíte ryby? Pak děláte službu vašemu zdraví
Syrové maso
Ženy by se v těhotenství měly vyhýbat úplně všemu syrovému masu. A to kvůli nebezpečným bakteriím, salmonelóze a listerii, které se v tepelně neupraveném masu mohou skrývat. Nákaza způsobená těmito bakteriemi může bohužel vést až k potratu. Abyste minimalizovali riziko nákazy, je třeba maso před konzumací důkladně tepelně upravit.
V těhotenství proto radši zapomeňte například na sushi či sashimi, tataráky, uzená masa, sušené šunky a mnoho jiných podobných pochoutek.
Čtěte také: V těhotenství zapomeňte na saunu, manikúru i barvení vlasů
Syrová vejce
Vejce jsou nejhodnotnějším zdrojem bílkovin a také velkou zásobárnou živin. Avšak vejce syrová mohou obsahovat bakterie salmonely, která je nejen v období těhotenství velmi nebezpečná. Těhotné ženy by si proto měly dávat pozor na syrová nebo nedostatečně tepelně upravená vajíčka.
Stejně tak je potřeba při manipulaci s vejci - např. při vaření nebo pečení - dodržovat zásady hygieny a umýt si důkladně ruce. Salmonela nebo jiné bakterie mohou totiž být přítomny na skořápce vejce.
Těmto pokrmům se v těhotenství raději vyhněte
- pošírovaná nebo smažená vejce s tekoucím žloutkem
- lehce míchaná vejce
- zálivky, které obsahují vejce
- tiramisu
- vaječný koňak
- domácí zmrzlina
- holandská omáčka
Pasterizace jako základní ochrana
Při nákupu potravin obsahujících vejce nebo mléko vyberte pro jistotu jen ty, u kterých byla provedena pasterizace. Pasterizační proces totiž zabíjí všechny bakterie a snižuje tak riziko infekce. Vždy proto zkontrolujte obal potraviny a tam byste měli najít informaci o pasterizaci.
Čtěte také: Jídelníček pro těhotnou ženu není nic složitého. Stačí jen dodržet pravidelnost