Recepty: tradiční Valašský Kontrabáš, Pohanská kaša s trnkama a Hertepláky

Valašský Kontrabáš

Co potřebujeme?

  • 1 kg brambor
  • 500 g pohanky
  • 300 g uzeného masa, klobásy nebo slaniny (nejlépe od každého něco)
  • cca 3 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • majoránku
  • kmín

Jak na přípravu? 

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a v spolu s kmínem je v osolené vodě dáme uvařit doměkka.

V druhém hrnci propereme pohanku, zalijeme ji horkou vodou a necháme cca 15 minut odstát. Poté vodu slijeme a přidáme čistou v poměru 1 díl pohanky = 2 díly vody (tedy cca 1 litr vody). Před vařením vodu osolíme a dochutíme majoránkou. Přivedeme k varu, cca půl minuty necháme probublat a pak plamen vypneme a necháme dojít pod pokličkou. Díky tomu, že pohanka byla namočená v horké vodě předem, nemusíme dále vařit.

Cibule a maso nakrájíme na kostičky. Na sádle cibulku zpěníme, pak hned přidáme maso a spolu osmahneme. 

Ve velké míse pak spolu smícháme všechny ingredience - brambory, pohanku i maso s cibulkou, dochutíme majoránkou, solí a prolisovaným česnekem.

 

Pohanská kaša s trnkami

Co potřebujeme?

  • cca 1 litr plnotučného mléka
  • vodu
  • 400 g pohanky
  • 15 dkg sušených švestek (nebo v létě čerstvé)
  • máslo
  • cukr (nebo med)
  • sůl

Jak na přípravu?

Pohanku propereme několikrát horkou vodou a poté dáme v hrnci tak, aby byla celá ponořená do vody, vařit. Vodu osolíme. Když se voda začne vyvařovat, přilijeme mléko a v něm pak za stálého míchání vaříme. Až úplně na konci, když kaše začne být vláčná, přisypeme trochu cukru, ukrojíme kousek másla a důkladně promícháme. Odstavíme bokem.

Pekáček si vymažeme máslem, rozetřeme do něj polovinu kaše. Poklademe vrstvou ovoce a pak rozetřeme druhou polovinu kaše.

Dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme do té doby, než kaše začne na povrchu zlátnout.

 

Hertepláky

Co potřebujeme?

Na těsto:

  • 1 kg brambor
  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl

Na náplně (dle chuti):

  • mletý mák a cukr moučka
  • povidla
  • máslo

Jak na přípravu?

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Poté je oloupeme a nastrouháme. Přimícháme k nim mouku a sůl a uhněteme těsto. Těsto by se nemělo lepit, aby se z něj daly dobře vyválet placky na pomoučeném vále.

Placky opékáme nasucho na keramické pánvi (nebo litinovém kolečku na plynovém sporáku) z obou stran.

Placky ještě teplé pomažeme rozpuštěným máslem. Poté podle chuti buď posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a znovu zakápneme máslem nebo potřeme povidly (nebo obojí) a stočíme jako palačinku. Pokud se tedy hned nekonzumují, stočené je skládáme do hrnce na sebe, vždy je navrch ještě pomažeme máslem a hrnec pak uchováme v teple.