Cholesterol je látka tukové povahy, která je součástí každé buňky v těle. Je důležitou stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Je to steroidní látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán.
Většinu cholesterolu organismus dokáže vyrobit sám, část pak přijímáme ve stravě. Cholesterol je pro organizmus nepostradatelný, na druhou stranu ho nesmí být v krvi nadbytek - v souvislosti s ním se pak hovoří o spojitosti se vznikem srdečních chorob. Pozor ale na zaměňování slov - cholesterol není jedinou příčinou vzniku srdečních onemocnění, není dokonce ani jejich hlavní příčinou.
Cholesterol si špatnou pověst získal tím, že se může v nadměrném množství ukládat v stěnách cév. To vede k vzniku aterosklerózy (kvůli zúžení až úplnému uzavření cév), která způsobuje závažné srdeční a cévní choroby. Když to ale vezmeme opačně, normální hladina cholesterolu v krvi vám nezaručí, že u vás nevznikne ateroskleróza, pouze sníží riziko jejího vzniku.
Dobrý a zlý cholesterol
Pro pochopení, jak "to celé funguje" musíme na začátek prozradit, že cholesterol není rozpustný ve vodě. Právě proto potřebuje před vstupem do krve svůj přenašeč. Tím přenašečem může být:
- HDL (High Density Lipoprotein, Lipoprotein o vysoké hustotě) - transportuje cholesterol z orgánů a krve zpět do jater, kde dochází k jeho odbourávání. Tyto částice mají vysokou hustotu a při dostatečné výši jejich hladiny v krvi brání v usazování LDL na cévních stěnách. Tím snižují riziko vzniku aterosklerózy a často je označován jako "dobrý" cholesterol.
- LDL (Low Density Lipoprotein, Lipoprotein o nízké hustotě) - vzniká v játrech, zásobuje cholesterolem všechny tělesné buňky. Právě on je tím, kvůli čemu se nadbytečný cholesterol usazuje v cévních stěnách a je proto často označován jako "zlý" cholesterol.
Jak HDL, tak LDL jsou přímou součástí cholesterolu.
Vidíte sami, že pro správné fungování organismu je potřeba mít vyrovnaný poměr HDL i LDL v krvi. LDL sice ve velkém množství škodí, ale zase je nezbytný pro zásobování všech buněk cholesterolem. HDL pomáhá tím, že reguluje hladinu cholesterolu, když je jeho nadbytek.
Kde se berou?
Jak jsme zmínili výše, tělo si dokáže vyrobit většinu cholesterolu samo. Zbytek pak přijímá v potravě - v potravinách jako jsou např. vejce, játra nebo ledviny; ty přirozeně obsahují cholesterol. Tento cholesterol v potravinách ale většinou neovlivňuje hladinu krevního cholesterolu tolik, jako ji ovlivňuje druh konzumovaného tuku.
Když si tělo uloží větší tukové zásoby, většinou je to kvůli nedostatku pohybu a (nebo) nadbytku mastné a tučné stravy. V té bývá obsaženo i větší množství cholesterolu- většinou s vyšší koncentrací LDL. S přibývající tukovou zásobou se pak mění poměr LDL ku HDL v neprospěch "dobrého" cholesterolu HDL. Cholesterol se tak snáze usazuje na stěnách cév a riziko vzniku cévních a srdečních chorob roste.
Tuk přijímaný ve stravě dělíme na nasycený a nenasycený.
- Nasycené tuky - většina zvyšuje hladinu celkového a LDL cholesterolu. Nasycené tuky se nacházejí v máslu, sádlu (a v potravinách, které se z nich připravují), v salámech a uzeninách, ve smetaně, sýrech a potravinách obsahujících kokosový nebo palmový olej.
- Nenasycené tuky - patří sem jedlé oleje a potraviny rostlinného původu (např. řepkový olej nebo olivový olej), tučné ryby (např. makrela, losos a sleď), ořechy a avokádo.
Musíme zde zmínit i trans-tuky, které výrobci často přidávají do potravin jako jsou sušenky nebo různá těsta. Trans-tuky zvyšují hladinu LDL cholesterolu v krvi. V porovnaní s nasycenými tuky, také snižují hladinu HDL cholesterolu, což ve finále vede k vyššímu riziku vzniku srdečních onemocnění.
Hladina cholesterolu - nebo spíš poměr HDL a LDL - závisí tedy přímo na našem životním stylu. Je jen na nás samotných, jestli chceme v budoucnu být zdraví a neřešit problémy jako jsou srdeční nemoci, cukrovka, infarkt a další civilizační nemoci.
Co udělat pro své zdraví?
V případě cholesterolu platí to, co obecně platí i pro zdravý životní styl. Než se zatěžovat tím, kolik jakého cholesterolu v těle máme (tím ale rozhodně nesnižujeme vážnost zdravotních prohlídek a následků vysoké hladiny cholesterolu v krvi), je lepší minimalizovat riziko vzniku nemocí. A to lze udělat snadno - stačí se o sebe trochu starat, zařadit pohyb mezi pravidelné aktivity a upravit svůj jídelníček tak, aby obsahoval minimum potravin, které mohou škodit.