Co potřebujeme
Celkem 5 pomerančů (z toho jeden bio, chemicky neošetřený - využijeme z něj i kůru)
Na těsto
- 240 g mandlí
- 200 g másla na těsto
- 120 g polenty
- 50 g cukru krystal na těsto
- 3 vejce
- 1 lžička prášku na pečení
- špetka soli
- kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
Na karamel:
- štávu z jednoho pomeranče
- 25 g másla
- 90 g cukru krystal
- 2 lžíce horké vody
Jak na přípravu
Začneme u těsta. Mandle si nameleme na jemno a dáme na chvíli stranou. Budou jako základ těsta místo mouky, proto je potřeba je namlít opravdu na jemno.
Rozdělíme si žloutky od bílků - bílky si připravíme rovnou do vychlazené mísy a z nich později budeme šlehat sníh. Žloutky hned vyšleháme spolu s cukrem do pěny. Šleháme, až se cukr alespoň trochu rozpustí.
V kastrůlku si rozehřejeme máslo a to postupně při šlehání přimícháváme k žloutkům. Poté vmícháme namleté mandle a nakonec polentu s práškem na pečení. Vznikne nám poměrně hutná směs, a proto je potřeba vyšlehat z bílků a špetky soli sníh a opatrně ho vmíchat do těsta, aby se zjemnilo.
Z chemicky neošetřeného pomeranče si nastrouháme vrhní část kůry a přimícháme ji do těsta.
Formu na koláč si vymažeme máslem (případně vyložíme pečícím papírem).
Ze čtyř pomerančů okrájíme kůru včetně "bílé" vnitřní slupky - měly by nám zůstat okrájené až na dužinu. Poté je nakrájíme asi na centimetr silné plátky. Ze zbylého pomeranče vymačkáme šťávu a dáme ji na chvíli stranou.
Rozehřejeme si pánvičku, na ni vsypeme cukr a za neustálého míchání necháme vzniknout karamel. Poté opatrně přilijeme a vmícháme horkou vodu, přidáme máslo a pomerančovou šťávu. Necháme chvíli probublat, aby karamel lehce zhoustl a poté vlijeme a rychle rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy.
Na karamel klademe po celé ploše plátky pomerančů a teprve na ně rovnoměrně rozorostřeme těsto.
Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů cca 45 minut.
Koláč po vyjmutí z trouby obrátíme, vyklopíme na talíř a necháme vychladnout.
Dobrou chuť!