Pokud patříte mezi ty, kteří kupují mleté maso na tácku v supermarketech, možná byste měli začít číst etikety. Často totiž platíte za víc, než jen maso. Přidaná voda bývá to nejmenší. K dnešnímu receptu se rozhodně vyplatí podpořit naše domácí dodavatele a vybrat si kvalitní hovězí maso přímo u řezníka. Zároveň jej můžete požádat o namletí, je to vcelku běžná služba, kterou sice nikde neropagují, ale prakticky všechny řeznictví ji nabízejí.
Co budeme potřebovat?
- 1/2 kg mletého kvalitního (libového) hovězího masa
- 2 velké mrkve
- 1 lilek
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
Jak na to?
Asi už jste si zvykli, že většina našich receptů je snadná na přípravu. Úplně stejně je tomu i v dnešním případě. Maso by při přípravě nemělo být studené, aby nezažilo teplotní šok. Ale to je zásada, kterou byste měli dodržovat vždy. Vzhledem k tomu, že se jídlo vaří déle, doporučujeme použít "tlustší" nádobí, které dobře drží teplo. Litina je na podobný druh vaření ideální.
Než se nám maso ohřeje, připravíme si základ. Na rozpálený olej nasypeme mrkev pokrájenou na kostičky. Díky smažení se mrkev krásně rozvoní a pustí svou barvu. Jakmile je mrkev orestovaná, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli s česnekem. Necháme zesklovatět a ke smesi přidáme mleté maso. Mírně orestujeme a zalijeme horkou vodou. Stačí tolik, aby maso bylo zakryto pod hladinou. Přidáme na kostičky nakrájený lilek a koření dle chuti.
Nyní stačí jen občas zamíchat a nechat odpařit vodu.
Podávat můžeme například s rýžovými nudlemi, nebo rýží. Náš tip na závěr je, před podáváním maso zasypat nastrouhaným sýrem. Ale i bez něj si rozhodně pochutnáte. Dobrou chuť!