Zelí patří k české klasice a spousta z nás si bez něj vepřové maso neumí představit. Možná je ale na čase vyzkoušet něco jiného. Co třeba zelí, tak jak jej znáte, ale z trochu netradiční suroviny, kedlubny. Tato zelenina, která je k dispozici prakticky po celý rok, doslova přetéká vitamínem C.
Zkuste zelí z kedluben podávat místo běžného zelí a uvidíte, že si na něm pochutnáte stejně - ne-li lépe.
Co potřebujeme?
- 2 kusy kedlubny
- 1 kus cibule
- 1 polévková lžíce octu
- trochu oleje na smažení
- sůl
- pepř
Jak na to?
Příprava je naprosto jednosuchá a zvládne ji každý. Kedlubny oloupejte škrabkou na brambory - dostaňte z nich dřevitou slupku, kterou byste pak museli stejně "lovit" ze zelí. Takto oškrábané kedlubny natrouhjte na struhadle nahrubo.
Osolte, přidejte trochu vody a vařte jako zelí.
Cibulku nakrájejte na kostičky a osmahněte na troše oleje. Přidejte k uvařenému zelí z kedlubny a dochuťte solí, pepřem a octem. Chuť je jen na vás.
Zelí z kedlubny můžete podávat ke všem pokrmům, kde byste jinak použili klasické zelí. Vyzkoušejte ho třeba se sojovými kostkami nebo klidně k vepřovému masu.
Dobrou chuť!