Co budeme potřebovat?
- 40ks květů černého bezu
- 70g kyseliny citronové
- 3 citrony
- 3,5kg krystalového cukru
- 4l vody
Jak na to?
Květy sbírejte někde, kde nejsou přímo u silnice, protože hned jak je přinesete domů je třeba je omýt. Opláchněte je pod tekoucí vodou, ale dejte pozor ať z nich nesmyjete všechen pyl - ten totiž dělá chuť. Květy nechte klidně na stopkách a omyté je nechte chvilku bokem.
Vodu v hrnci převaříme. Alespoň 5 minut necháme přejít varem. Do vychladlé vody pak vložíme květy, nasypeme kyselinu citronovou a nakrájené citrony. Ty zbavíme před krájením kůry. Vše přikryjeme a necháme dva dny v klidu. Ani pokojová teplota tomu nebude vadit.
Po odstátí přecedíme přes plátýnko a opět přivedeme k varu. Přidáme cukr a mícháme do rozpuštění. Teď už stačí jen nalít do vypláchnutých lahví a hotovo.
Pokud chcete, aby vám šťáva vydržela déle, je dobré ji ještě sterilizovat. Uzavřené lahve zkrátka dejte do trouby a na 80 °C nechte "péct" přibližně půl hodiny.
Štávu pak pijeme jako klasický sirup, rozmícháme ve vodě, nebo čaji. S tou kupovanou se opravdu nedá srovnat.