Na bylinky často zapomínáme a při vaření je nepoužíváme. Nejen, že je to škoda, ale při hubnutí i hodně velká chyba. Bylinky totiž i jinak mdlému a nezajímavému jídlu dodají šmrnc a novou, často nečekaně zajímavou chuť. A co víc, dokáží nás zasytit mnohem víc, než bychom od nich čekali.
Vůní proti hladu
Bylin, které můžeme používat při přípravě rozličných pokrmů, je nespočet. Každá se hodí k něčemu jinému – některé můžete přidat do salátu, jiné do polévky, další k pečenému masu či dušené zelenině nebo je vmícháte do přílohy. Fantazii se meze nekladou a je jen na vaší chuti experimentovat, jak s nimi naložíte. Podstatné je, že každému jídlu dodají příjemné aroma. A je ověřeným faktem, že když nám jídlo hezky voní, tak nám i víc chutná. A s tím se pojí taktéž pocit větší spokojenosti a také sytosti, která přetrvává mnohem déle než u jídla bez přidaných bylinek.
Kam s nimi
Marně přemýšlíte, jaké bylinky a kam použít? Dáme vám pár tipů:
· Pažitka se báječně hodí do téměř všech polévek, do salátů i k ozvláštnění omáček a dipů
· Petrželka má podobné využití jako pažitka, ale navíc ji můžete přidat i k pečeným masům
· Libeček můžete využít do omáček, polévek i k masu či do salátů
· Máta je výborná k ochucení nápojů, ale lze ji přidávat také do ovocných salátů
· Majoránku lze přidat k jakémukoliv masu i do mnoha polévek, ale ozvláštní i dušenou zeleninu
· Rozmarýn se hodí ke zvěřině či skopovému, snítku lze přidat i do pokrmů s houbami