Čočka patří podobně jako fazole nebo hrách k často používaným luštěninám. Obvykle je u nás k dostání v sušené podobě, ale na rozdíl od fazolí nebo hrachu nepotřebuje být tak dlouho namočená ve vodě před zpracováním. To z čočky dělá dobrou volbu pro přípravu luštěninových pokrmů - a to nejen těch vegetariánských.
Navíc čočka se obsahem železa dokáže vyrovnat i masu, a proto by neměla chybět ve zdravém jídelníčku.
Komplexní sacharidy
Nejpřínosnější je čočka zřejmě z hlediska obsahu komplexních sacharidů. Jedna porce (jeden hrnek vařené čočky) obsahuje přibližně 40 g sacharidů, tedy cca 18% doporučené denní dávky sacharidů (225 g). Jde o "pomalé" sacharidy, které se do krve uvolňují pomalu, a tedy nezvyšují prodce hladinu cukru v krvi.
Vláknina
Jedna porce obsahuje až 16 g vlákniny, přičemž doporučenná denní dávka je cca 30 g. To z čočky dělá vlákninovou bombu a potravinu, která je prospěšná zažívání a díky vázání cholesterolu i pro kardiovaskulární systém.
Bílkoviny
Stejně jako velké množství vlákniny, obsahuje čočka i velké množství bílkovin - jedna porce až 18 gramů. Sice se nejdná o komplexní bílkoviny, ale v rámci vyvážené zdravé stravy není problém tyto doplnit jinými potravinami.
Zdravé tuky
Čočka obecně obsahuje minimum tuku. V jedné porci ho najdeme necelý gram. Není tedy divu, že obsahuje i málo nasycených mastných kyselin - pouze 0,1 gramu. Čočka také neobsahuje žádný cholesterol.
Minerály a vitamíny
Až 50% doporučené denní dávky železa (více než maso nebo vejce), fosforu a mědi a manganu pokryje jedna porce čočky.
Z vitamínů skupiny B pokryje jedna porce čočky 100% pro kyselinu listovou a přes 25% pro thiamin (B1), kyselinu pantothenovou (B5) a vitamín B6. Vitamíny skupiny B jsou v organismu důležité pro přeměnu živin, částečně i sacharidů, na využitelnou energii, k tvorbě červených krvinek i pro imunitní systém.