Co potřebujeme?
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 150 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 lžička citronové kůry (my použili 1 sáček citronového cukru)
Jak na přípravu?
Příprava je naprosto jednoduchá. Všechny ingredience smíchat a vypracovat hladké těsto. Máslo při přípravě povolí, proto je potřeba těsto před dalším zpracováním nechat "odležet" a ztuhnout - buď tradičně cca 2 hodiny v lednici nebo trochu švindlovaně v mrazáku asi 30 minut.
Mezitím si pomoučíme vál a jakmile je těsto tužší, vyválíme plát cca 3 mm tlustý. Z něj pak vykrajujeme sušenky a pokládáme je na pečicím papírem vyložený plech.
Samotná doba pečení je poměrně krátká - troubu předehřejeme na 160 stupňů a za 12 minut můžeme sušenky vyndavat. Necháme trochu vychladnout na plechu (horké sušenky jsou na manipulaci ještě příliš křehké) a po vychladnutí můžeme ochutnat.
Náš tip: když si připravíte z rozehřáté čokolády a másla polevu, stačí máslové sušenky po vychladnutí namočit a nechat ztuhnout. A hned máte polomáčené sušenky.
Dobrou chuť!