Káva je třetím nejpopulárnějším povzbuzujícím nápojem na světě. Denně se ji vypije více než 1,5 miliardy šálků. Předběhly ji pouze voda a čaj. Zatímco kávu známe hlavně jako povzbuzovač, když potřebujeme "nakopnout" organismus, určité látky obsažené v kávě mohou pomoci při hubnutí. Zejména ty obsažené v syrových nepražených kávových zrnech - známých jako zelená káva (nebo green coffee).
Kyselina chlorogenová, obsažená v zelené kávě, je silný antioxidant. Podle výzkumů snižuje vstřebávání glukózy v tenkém střevě, stejně jako omezuje uvolňování glukózy z jater do krevního oběhu.
Díky tomu snižuje hladinu glukózy v krvi a tělo si tak energii začne brát z tukových zásob místo z cukrů.
Gram zelených kávových zrn obsahuje cca 35 mg kyseliny chlorogenové. Stejné množství zrna praženého 12 minut při 230 stupních obsahuje už jen poloviční množství a zrno pražené 21 minut při 250 stupních neobsahuje už téměř žádné množství kyseliny chlorogenové. Pražená kávový zrna obshují v průměru kolem 2 - 7 mg kyseliny chlorogenové na gram váhy.
Studie publikované v minulých letech uvádějí, že testované množství se pohybovalo mezi 180 - 1.000 mg extraktu ze zelené kávy nebo mezi 81 - 500 mg kyseliny chlorogenové.
Jelikož syrová kávová zrna se nedají zpracovat jako ta pražená, nejčastěji se používá extrakt, kterým je obohacena běžná káva. Extrakt ze zelené kávy se dá také koupit jako doplněk stravy. Každopádně se před jeho zakoupením a začátkem používání poraďte se svým lékařem.