Co budeme potřebovat?
- 50g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- cca 250ml mléka
- kopr
- sůl
- cukr
- ocet
Jak na to?
Rychlejší omáčka snad v kuchyni nenajdete. Nejdéle zabere snad jen nakrájení kopru a tím také můžeme začít. Kopr omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Dejte pozor aby v něm nezůstali dlouhé, nepřekrojené kousky, nebo abyste nenakrájeli i stonky.
Teď už jen dáme do hrnce rozpustit máslo a hned jak se rozehřeje přidáme mouku. Prakticky jen uděláme světlou jíšku. Tedy máslo a mouku promícháme na ohni, než se spojí a a nezačne hnědnout. Jakmile máme jíšku hotovou, přidáváme mléko. To lijte zpočátku po malých částech a rozmíchávejte postupně. Jakmile mouka dostatečně zřídne, můžete přilít zbytek a přidat nasekaný kopr. Teď už jen na mírném plameni, nebo klidně už na vypnutém sporák nechte probublat. Stále promíchávejte a můžeme začít s nejtěžší prací, dochucováním.
Nemusíte se bát, vše se dá napravit pokud to s něčím přeženete, ale samozřejmě je lepší odhadnout správnou míru. Do omáčky tak přidejte trochu soli, cukr a ocet v množství tak aby vám chutnala. Někdo má rád sladší, někdo kyselejší. Poměr tedy budete muset odhadnout sami.
Za odměnu ale budete mít skvělou omáčku, kterou je nejlepší podávat s bramborem a vajíčkem uvařeným na tvrdo. Dobrou chuť