Cuketa je výborným dietním jídlem, ale má jednu potíž. Roste jen v omezeném ročním období a když už rste, je jí až moc. Co tedy pořád vymýšlet za recepty, aby se rodině neomrzela? Zkuste ji přidat a gril a uvidíte, že zmizí mezi prvními. Přidáním sezamu navíc z ní uděláte doslova zdravou dobrotu.
Co budeme potřebovat?
- 1 větší cuketa
- 1 lžička česneku
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1 lžička sezamových semínek
- sůl
Jak na to?
Cuketu vyberte větší, ale zase nesmí být přezrálá. Takovou nechejte raději do cuketové pomázánky, která je ale tak dobrá, že na stole svoje místo také najde.
Cuketu nakrájejte asi na půl centimetru silné plátky, které rozložte a osolte. Nechte asi půl hodiny odpočinout, než pustí vodu. Jednotlivé kousky osušte kuchyňskou utěrkou a posypte směsí česneku, rozsekaného na kousky a chilli vloček. Chilli vločky jsou vlastně sušené chilli papričky, které díky usušení nejsou tak pálivé. Přidejte ještě olej a vše spolu hezky promíchejte, tak aby směs rovnoměrně zůstala na kařdé cuketě.
Gril rozpalte a kousky cukety ogrilujte z každé strany. Nemělo by to zabrat déle než deset minut, ale samozřejmě záleží na tipu grilu.
Před podáváním ještě posypte sezammovými semínky, ale nutné to není. Chutnat budou i bez nich skvěle