Recept: salát s červené řepy

Tenhle salát si prostě zamilujete. Nejen, že je zdravím doslova nabitý, ale jde o podstatně odlehčenější variantu, než je klasický bramborový. Jeho svěžest oceníte klidně i v létě a určitě se stane ozdobou nejednoho svátečního stolu.

Co budeme potřebovat?

  • 2 větší červené řepy
  • 1 červená cibule
  • 2 sterilované okurky
  • 1 bílý jogurt (nebo majonéza a jogurt v poměru 1:1)
  • Sůl
  • Pepř

 

Jak na to?

Jednotlivé bulvy řepy očistíme a dáme vařit. Ideální je vařit řepu se slupkou, zachová si chuť a případně vám nezabarví tolik hrnec.

Řepu vaříme přibližně tak dlouho jako brambory, tedy cca po půl hodině vodu slejeme a řepu necháme vychladnout. Mezitím si do misky nakrájíme cibuli na malé kousky. Okurky buď nastrouháme, nebo nakrájíme na také malé kousky.

Řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky, úplně stejně jako na bramborový salát. Vše přidáme do misky, osolíme, opepříme a přidáme jogurt. Jogurt můžeme nahradit majonézou, nebo smíchanou s jogurtem. Záleží čistě na vaší chuti.

Podáváme jako přílohu, nebo na krajíčcích celozrnného chleba.