V dřívějších dobách byl králík prakticky každý týden na talíři. Nedělní oběd se bez něj téměř neobešel. Dnes už nejsme odkázáni na samozásobování, a tak se na toto chutné, dietní maso často zapomíná. Vyzkoušejte náš recept a ohromte rodinu klasikou na moderní způsob.
Je škoda, že je králičí maso v dnešní době často opomíjeno. Přitom jde o kvalitní, chutné a především málo tučné maso. Dokonce se s ním nemůže rovnat ani maso kuřecí. Oproti 440 kJ ve 100 gramech kuřecích prsou, má králičí maso 428 kJ energie. Ve vašem dietním jídelníčku si tedy místo určitě najde. A pokud se mluví o králíku, do jedné věty zároveň patří zároveň česnek a hořčice, nerozlučné ingredience, které udělají z maso jedinečnou lahůdku.
Co budeme potřebovat?
- králík
- 2 lžičky hořcice
- 1 lžička sušeného rozmarýnu, nebo čerstvá větvička
- 1 lžička červené papriky
- větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 dcl oleje
- 2 dcl vody
- sůl
- pepř
Jak na přípravu?
Králíka je lepší naporcovat, lépe se propeče a hlavně s ním nebudeme mít práci těsně před servírováním. Jednotlivé porce posolíme a opepříme. V misce si rozmícháme olej, hořčici a papriku s rozmarýnem. Ve vzniklé marinádě obalíme jednotlivé kousky masa a rozložíme na pekáč. Cibuli nakrájíme na přibližně 1 cm tlusté plátky a na menší plátky nakrájíme česnek. Obojí poklademe na králíka a podlejeme ho vodou. Přikryjeme alobalem a v troubě pečeme přibližně 2 hodiny na 200 stupňů. Po dvou hodinách maso odkryjeme a po přibližně půl hodině, až maso dostane hezkou zlatou barvu, máme hotovo. Servírovat můžeme třeba se špenátem nebo jen s bramborem.
Schválně jej v naší úpravě vyzkoušejte, možná si králika zamilujete, stejně jako my.
Nechte si chutnat!
Recept publikován 12.7.2013, aktualizován 5.7.2019