Co budeme potřebovat?
- 500g libového mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 1 celozrnný rohlík
- trocha mléka
- 2 velké mrkve
- 2 petržele
- řapíkatý celer
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 1 plechovka sekaných rajčat
- 1 plechovka rajského protlaku
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- pepř
- majoránka
Jak na to?
I když to může, podle ingrediencí, vypadat složitě. Nebojte se, recept je opravdu jednoduchý a zvládnete jej i s dětmi. Nejprve začneme kořenovou zeleninou, kterou si očistíme a nakrájíme na špalíčky. Můžete použít libovolnou zeleninu, kterou máte rádi a stačí ji jen rozdělit na tvrdou a měkkou. Tu měkkou si zatím necháme bokem a tvrdou dáme do pekáčku. Vložíme do trouby a zapneme ji na 190°C. Tvrdá zelenina potřebuje delší čas přípravy, proto ji necháme v troubě a zatím se pustíme do koulí.
Do mísy dáme na kousky nakrájený rohlík, který zalijeme mlékem, tak aby se začal rozpadat. Nedávejte ale mléka moc, spíš si pomozte vidličkou a kousky rozmačkejte.
Přidáme maso, vejce a nadrobno nasekanou cibulku. Vše promícháme a dochutíme solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Zamícháme a začneme tvořit koule. Ty nedělejte příliš malé, klidně jen o něco málo menší než je pěst.
Nyní je čas se vrátit k zelenině. Ta se nám pekla cca půl hodinky. Zasypeme ji lžící cukru a vrátíme do trouby ještě na pár minut. Z cukru se musí stát karamel, ale dejte pozor, ať se nespálí. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme na kousky nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku. Rajčata, protlak a řapíkatý celer zamícháme do celé zeleninové směsi tak aby se vše hezky spojilo a promíchalo.
Můžeme ještě dochutit bylinkami dle vlastní chuti. Nahoru položíme připravené masové koule a vše před vrácením do trouby přikryjeme alobalem. Pečeme ještě zhruba půl hodiny a následně necháme péct ještě zhruba 10 minut odkryté, aby maso dostalo hezčí barvu.
Dobrou chuť!