Co budeme potřebovat?
- uzená žebra (cca 1kg)
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 plechovka rajského protlaku
- 1 větší cibule
- 2 mrkve
- sůl
- pepř
- majoránka
- 1 lžička másla
- 1 lžíce hladké mouky
Jak na to?
žebra mají skvělou výhodu toho, že i po vývaru se dá použít maso. My ale chceme opravdu poctivou polévku, takže si je necháme celá.
Žebra rozřízněte na jednotlivé kousky a dejte do hrnce. Vodou zalijte tak aby byla ponořená a přidejte celou cibuli, i se slupkou. Očištěné mrkve k vývaru přidáme také a na mírném plameni necháme probublávat. Nebojte se vařit dlouho, pouze mrkve vyndejte když budou měkké.
Základní vývar máme hotový a nyní má na výběr. V obou případech vyjmeme maso s kostmi a čistý vývar buď rovnou zpracujeme, nebo necháme vychladnout. Pokud chcete dietnější verzi polévky, je třeba vývar nechat v lednici ztuhnout. Tuk vystoupá nahoru a srazí se. Vyndat přebytečný tuk je pak snadné.
Pokud chcete ale poctivou polévku a trošku toho tuku vysportujete, můžeme hned pokračovat. Prakticky už nám zbývá jen přidat fazole bez nálevu, rajský protlak a dochutit kořením. Vše jen mírně provařte a nachystejte si světlou jíšku. Opravdu bude stačit 1 lžíce mouky, neděláme přece omáčku. Hotovou jíšku vmíchejte do vroucí polévky a přidejte ještě na větší kusy nakrájenou mrkev. 5 minut provařte a můžete se do toho hned pustit.
Zkuste i naše další recepty na dietní polévky.