Zdravá strava není o tom dokolečka do sebe cpát ty samé potraviny, které vám ve finále ani moc nechutnají. Naopak, na zdravé stravě je kouzelné to, že při ní ochutnáte mnoho nových chutí a potravin, ke kterým byste se při běžném stravování jen tak nedostali.
Jedním z vynikajících jídel, které můžete jíst v rámci zdravé stravy, je právě polenta. Rádi vám ji dnes představíme v plné kráse.
Co to je?
Polenta je vařená kukuřičná krupice nebo kukuřičná kaše, která se dá upravit a dochutit mnoha způsoby. Může se podávat jako příloha nebo dochucená klidně i jako hlavní jídlo.
Kde se vzala?
U chudých lidí. Polenta totiž bývala jídlem chudých zejména tam, kde se dařilo kukuřici. Třeba na severu Itálie, v Chorvatsku, Rumunsku a Černé hoře.
Čím je tak zdravá?
Polenta obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, ale i minerálů jako jsou železo, hořčík, mangan, zinek nebo selen a vitamínů zejména skupiny B. Navíc je hodně sytá, takže stačí její malá porce a jste plni.
Jak ji připravit?
Příprava polenty, kterou seženete v Česku v obchodech, je naprosto jednoduchá. Vyzkoušeli jsme ji a samotné nás překvapilo, jak snadná je základní příprava. Stačí přivést osolenou vodu k varu (na 50 gramů polenty 200 ml vody), přisypat polentu a míchat za mírného varu. Během chvíle kaše zhoustne a jakmile má konzistenci, kterou potřebujete, je hotovo.
Další způsoby přípravy polenty najdete v našem článku s recepty na polentu.