Chcete po vánočním jídelním šílenství ochutnat něco nového, jiného a i alespoň trochu dietního? Vyzkoušejte náš recept na sojové karbanátky se sýrem. Nám zachutnaly stejně jako klasické karbanátky a díky nim jsme si po všem tom cukroví, kaprech a bramborovém salátu dopřáli alespoň trochu odlehčené jídlo.
Co potřebujeme?
- sojový granulát
- vodu
- bujón
- sýr (dle chuti bloček eidam, gouda)
- sůl
- pepř
- worčestr
- hořčici
- kečup
- vejce
- strouhanku
- olej
Jak na to?
Výhodou sojového masa je jeho snadná příprava a dochutitelnost podle vlastní chuti. Základem je vždy sojové maso (resp. sojový granulát) uvařit už v ochucené vodě. Díky tomu mu dodáme přesně tu chuť, kterou chceme.
Sojový granulát dáme vařit do hrnce s vodou, osolíme, opepříme, přidáme kostku bujónu a povaříme podle návodu do změknutí. Sýr si mezitím nastrouháme na jemno.
Po uvaření slijeme vodu, z granulátu ji i vymačkáme rukou a můžeme začít míchat. Ke granulátu přidáme sýr, vejce, dle chuti trochu hořčice a kečupu, worčestr, pepř a sůl. Samozřejmě můžeme dochutit i dalším kořením, fantazii se meze nekladou. Až nakonec, když je celá směs dobře promíchaná, přidáváme strouhanku. A to až do té doby, než budeme mít dostatečně pevné "těsto" na sojové karbanátky.
Klasické karbanátky se už dají jen osmažit. My ale dáme přednost zapečení v troubě, které je o něco zdravější.
Rukama vytvoříme samotné karbanátky, položíme je na plech vyložený pečícím papírem, zakápneme trochou oleje a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme cca půl hodiny, než začnou karbanátky hnědnout.
Hotovo! Teď už jen stačí karbanátky sníst. :)
Dobrou chuť!
Tip pro vás: vyzkoušejte i další chutné dietní recepty