Recept na luxusní karbanátky ze soji

Chcete po vánočním jídelním šílenství ochutnat něco nového, jiného a i alespoň trochu dietního? Vyzkoušejte náš recept na sojové karbanátky se sýrem. Nám zachutnaly stejně jako klasické karbanátky a díky nim jsme si po všem tom cukroví, kaprech a bramborovém salátu dopřáli alespoň trochu odlehčené jídlo.

Co potřebujeme?

  • sojový granulát
  • vodu
  • bujón
  • sýr (dle chuti bloček eidam, gouda)
  • sůl
  • pepř
  • worčestr
  • hořčici
  • kečup
  • vejce
  • strouhanku
  • olej

Jak na to?

Výhodou sojového masa je jeho snadná příprava a dochutitelnost podle vlastní chuti. Základem je vždy sojové maso (resp. sojový granulát) uvařit už v ochucené vodě. Díky tomu mu dodáme přesně tu chuť, kterou chceme.

Sojový granulát dáme vařit do hrnce s vodou, osolíme, opepříme, přidáme kostku bujónu a povaříme podle návodu do změknutí. Sýr si mezitím nastrouháme na jemno.

Po uvaření slijeme vodu, z granulátu ji i vymačkáme rukou a můžeme začít míchat. Ke granulátu přidáme sýr, vejce, dle chuti trochu hořčice a kečupu, worčestr, pepř a sůl. Samozřejmě můžeme dochutit i dalším kořením, fantazii se meze nekladou. Až nakonec, když je celá směs dobře promíchaná, přidáváme strouhanku. A to až do té doby, než budeme mít dostatečně pevné "těsto" na sojové karbanátky.

Klasické karbanátky se už dají jen osmažit. My ale dáme přednost zapečení v troubě, které je o něco zdravější.

Rukama vytvoříme samotné karbanátky, položíme je na plech vyložený pečícím papírem, zakápneme trochou oleje a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme cca půl hodiny, než začnou karbanátky hnědnout.

Hotovo! Teď už jen stačí karbanátky sníst. :)

Dobrou chuť!


Tip pro vás: vyzkoušejte i další chutné dietní recepty