Co budeme potřebovat?
- 1 celé kuře
- šalvěj
- trochu čerstvé máty
- 1 strouček česneku
- citron
- olivový olej
- sůl
Jak na to?
Málokterá bylinka se hodí ke kuřeti víc než šalvěj, neboli babské ucho. Tahle kouzelná bylinka umí nejenom pročistit krev, ale posiluje celé tělo. Navíc se jedná o přírodní antibiotikum, takže náš zdravý oběd bude ještě zdravější. Na přípravě je asi nejnáročnější vykostit kuře, díky tomu získáme opravdu křehké kousky, které nebudou plné vody - proto určitě nekupujte kuře naporcované. Ze zbylých kostí si připravte vynikající kuřecí vývar a maso zpracujeme následovně.
Celkem si připravíme 4 porce, prsa a stehení řízky. Ta necháme osušit, pokut jsme je před tím myli a mezitím si připravíme marinádu. Do hmoždíře dáme veškeré bylinky s trochou soli, citronové šťávy a olivového oleje. Vše tloučkem rozetřeme na kaši a vmasírujeme do každého kousku masa. Necháme alespoň hodinu marinovat a můžeme začít připravovat na grilu. Pravidla pro grilování kuřecího masa jsou snadná. Stačí se držet toho, že maso patří vždy na rozpálený gril, který jsme potřeli ubrouskem natřeným v oleji. Jednotlivé kousky položíme kůží dolů a zkusíme do nich "píchnout prstem". Tím zjistíte jak velký odpor maso klade a podle toho se budete řídit při kontrole propečenosti. Čím větší odpor maso klade, tím je propečenější. Takže správně upravené maso by mělo být pružné, ale ne příliš.