Velmi často se při hubnutí setkáváme se snadnou poučkou: "Nedaří-li se vám hubnout nebo máte-li problémy se zažíváním, zkontrolujte svůj denní příjem vlákniny." A je to pravda - dostatek vlákniny v jídelníčku nám jednak dodá pocit sytosti a zároveň dokáže pomoci pročistit tělo. Co už ale méně lidí ví, je fakt, že vláknina se dělí na dva druhy - rozpustnou a nerozpustnou ve vodě. Velmi snadno si rozdíl představíme třeba na jablku. Slupka je právě nerozpustnou vlákninou, dužina tou rozpustnou.
Vláknina rozpustná ve vodě nás zasytí
Rozpustná vláknina totiž na sebe váže tekutinu a díky tomu nabobtnává. Právě tím zpomaluje pohyb potravy v trávicím ústrojí a umožňuje tělu lépe absorbovat živiny.
Díky pomalejšímu pohybu v tlustém střevu fermentuje a vznikají tak živiny důležité pro trávicí ústrojí. Stejně tak zpomaluje v tenkém střevu vstřebávání sacharidů do krve a pozitivně ovlivňuje stálost hladiny cukru v krvi.
Obsahují ji například jablka, hrušky, broskve, luštěniny, kukuřice, artyčok nebo česnek.
Čtěte také: Které živiny často chybí v potravě
Vláknina nerozpustná ve vodě pročistí střeva
Vláknina nerozpustná ve vodě je zjednodušeně nestravitelná a energeticky nulová složka potraviny. Prochází trávicím traktem v nezměněném stavu. Dobře na sebe váže vodu a díky rychlému průchodu tělem dokáže mechanicky lehce čistit střeva.
Vláknina nerozpustná ve vodě tak pomáhá udržovat pravidelnost vyprazdňování - ovšem za předpokladu, že dodržujete pitný režim.
Tuto vlákninu můžeme získat například z ořechů a semen nebo ze slupek ovoce. Stejně tak ji najdeme v kořenové zelenině.
Čtěte také: Potíže s trávením můžete vyřešit pomocí vlákniny i probiotik
Kolik vlákniny denně?
Pokud jste se rozhodli přidat do svého jídelníčku víc vlákniny, dobře děláte. Češi jí obvykle v potravě konzumují velmi málo - v průměru pouze kolem 10 gramů. Přitom stačí sáhnout třeba po sušeném ovoci, které je na vlákninu bohaté. Pouhých 8 sušených švestek vám dodá až 11 gramů vlákniny.
Doporučené denní množství vlákniny se pohybuje kolem cca 20 - 35 gramů.
Čtěte také: Vlákninu doplníte snadno pomocí základních potravin
Článek publíkován 14.6.2013, aktualizován 8.5.2019