Kolik cholesterolu obsahuje mléko?
Maximální doporučená denní dávka cholesterolu pro dospělého zdravého člověka je 300 mg (přesná výše záleží na tělesné konstituci a dalších faktorech).
- Selské mléko - obsahuje minimálně 3,6% tuku, 67 kalorií, 14 mg cholesterolu na 100 g
- Plnotučné mléko - obsahuje maximálně 3,5% tuku, 65 kalorií, 12 mg cholesterolu na 100 g
- Polotučné mléko - obsahuje 1,5-1,8% tuku, 48 kalorií, 5 mg cholesterolu na 100 g
- Odtučněné mléko - obsahujíe minimálně 0,5% tuku, 36 kalorií, 3 mg cholesterolu na 100 g
Čtěte také: Co je to rekonstituované mléko?
Mléko obsahuje vápník pro zdraví kostí
Mléko je nejvíce pověstné díky vyššímu obsahu vápníku. Právě vápník je základním prvkem pro stavbu kostí a až 98% jeho množství se v našem organismu nalézá právě v kostech.
V mléku nalezneme i další prvky důležité pro zdravé kosti - vitamín D a hořčík A jak s kostmi všechny tři souvisí? Vápník dodává sílu a stabilitu kostře. Vitamín D pomáhá tělu vstřebávat vápník a udržovat jeho hladinu na optimální úrovni. Hořčík pomáhá při tvorbě kostí a funguje jako prevence proti jejich křehkosti. Právě v kostech je uložena více než polovina celkových zásob hořčíku v těle.
Látky v mléce jako prevence srdečních chorob
Podle některých studií má konzumace mléka vliv na snížení vysokého krevního tlaku. Vysoký krevní tlak bývá také jednou z příčin vzniku srdečních chorob. Mléko se podílí na snížení rizika zejména díky vápníku, vitamínu D, fosforu, hořčíku a draslíku.
Čtěte také: Není mléko jako mléko. V čem je lepší bio?
Aminokyseliny a vitamín D v mléce i pro zvýšení síly svalů
Protein je základním prvkem pro růst svalů a mléko obsahuje velké množství specifických proteinů jako je kasein a syrovátkový protein. Ty se rozkládají na aminokyseliny a podporují růst svalů. Mléko také obsahuje vitamín D a je jedním z mála přírodních zdrojů tohoto vitamínu. Právě nedostatek vitamínu D vede ke snížení síly svalů a celkové slabosti organismu.
Riziko konzumace mléka - alergie na laktózu
U některých lidí se projevují negativní následky konzumace mléka či mléčných výrobků jako důsledek alergie nebo také nesnášenlivosti na laktózu. Příznaky jsou lehce rozpoznatelné - bezprostředně se projevuje kopřivka, pocit plnosti, dušnost a zvracení, později se pak může projevit průjem, bolesti břicha, vyrážka nebo rýma.
Naštěstí dnes už snadno seženete na pultech obchodů i širokou škálu bezlaktózových mléčných výrobků.
Pít či nepít mléko?
Záleží jen na vás, jestli vám chutná více sklenice mléka po ránu nebo dáte přednost bílému jogurtu. Mléko jako takové by s ohledem na obsah prospěšných vitamínů a minerálů nemělo ve stravě rozhodně chybět.
Čtěte také: Tajný recept na štíhlou postavu? Mléko
Článek publikován 14.5.2013, aktualizován 29.4.2019