V lesích je nasbíráte zadarmo, v obchodech jsou pak dostupné po celý rok nebo je můžete pěstovat i na zahradě. Možností, jak se dostat k borůvkám, je mnoho. A vy rozhodně alespoň jeden z nich najděte, vždyť to budete dělat pro své zdraví.
Borůvky jsou výživově téměř dokonalá potravina. Obsahují obrovské množství vitamínů a minerálů a naopak minimum kalorií. Právě obsah antioxidantů je v borůvkách tím, co díky neutralizaci volných radikálů pomáhá chránit náš organismus. Podle veřejně dostupných zdrojů borůvky obsahují: třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, minerály: hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom. Pokud si jich dopřejete hrnek, sníte pouhých 80 kalorií. Při porovnání s množstvím přínosných látek je to výborná kombinace.
Slupka plodu borůvky obsahuje nerozpustnou vlákninu, která také v těle pomáhá při trávení. Právě ona je pomocníkem při pohybu potravy trávicí soustavou a může pomoci předejít zácpě. Zároveň tímto borůvky pomáhají pročíšťovat organismus. Pro trávicí soustavu jsou také důležité taniny, které borůvky rozhodně obsahují. Tyto látky zklidňují záněty, a tedy pomáhají léčit i průjmy.
Borůvky si rozhodně dopřejte jen tak čerstvé. Zejména teď, v létě, kdy můžete mít borůvky přímo z lesa. Když se vám čerstvé přejedí, máte i tak spoustu možností, jak je připravit. Zkuste je třeba smíchat do koktejlu s banánem a mlékem. Nebo si je na snídani přimíchejte spolu s ovesnými vločkami do bílého jogurtu. Nebojte si jich užít dosyta a pokud část nesníte, zamražte si je na později.
Podívejte se i na další naše články o zdravých potravinách.