Jak omezit jídlo a nehladovět
Zmenšete talíře
I když nám všude předkládají ukázky prvotřídních restaurací, kde se jednohubka podává na talíři velikosti dostačující i na pečeného krocana, neměli bychom této módě podlehnout. Pokud zvolíte menší talíř, nebudete mít pak tendenci zvětšovat svoje porce. Nic se nesmí přehánět, proto zase nechystejte jídlo na extrémně malé talíře, zkrátka najděte rozumný kompromis.
Pokud ale nemáte doma jiný servis, než ten velký, ani tak nezoufejte. V takovém případě si jídlo poctivě odvažujte. Vždy ale volte talíře stejné velikosti a díky tomu velmi brzy budete schopni odhadnout porci jídla i bez váhy.
Čtěte také: Může menší talíř skutečně pomoci zhubnout?
Změnšete lžičku
Mozek je dokonale fungující stroj, ale někdy je dost nenasystný. Informaci, že jídlo už je v žaludku, zpracovává s několikaminutovým zpožděním. Na každé jídlo byste proto měli mít dostatek času. Pokud času moc nemáte, naučte se jídlo prokládat pauzami - vzpomeňte si na Italy, Francouze nebo Španěly. Ti si jídlo vychutnávají hodinu i dvě a tento čas mají jako opravdový odpočinek.
Zmenšit lžičku neznamená, že polévku musíte usrkávat z kávové lžičky. Volte obecně menší lžičky a hlavní jídlo si vždy krájejte na malé kousky. O tom, že je třeba jídlo vždy řádně přežvýkat, se ani zmiňovat nemusíme. Tělo je snadněji stráví a oproti rychle snězeným a nerozžvýkaným kusům vám dobře rozžvýkaná potrava nepřivodí tak velkou únavu po jídle.
Čtěte také: Ničí vás odpolední únava? Přelstěte ji
Jídlo má být zábavou
Pamatujete, jak jste jako malí odmítali snídani? Rodiče se vám nejspíš z jídla snažili udělat zábavu. Nebojte se po této fintě sáhnout i v dospělosti. Některému zdravému jídlu holt přijdete na chuť až po čase, zavrhnout byste jej však hned na začátku neměli.
Pokud například nemáte rádi snídaně, zpestřete si je. Z ředkvičky udělejte panáčka nebo do másla na chlebu nakreslete sluníčko. Vše je na vaší fantazii. Uvidíte, že až se budete neoblíbené ředkvičce mstít ukousnutím vršku hlavy, nebudete přemýšlet nad tím, že ji vlastně nemáte rádi. :)
Vyhněte se šedé
Univerzální hnědé omáčky máte určitě dost ze škol a jídelen, sami se proto takto neodbývejte. Snažte se jídlo udělat hezké a barevné. Zelenina je na hubnutí i jako součást zdravého jídelníčku ideální a nemusí chybět skoro v žádném jídle. Když se budete držet pravidla "vše by mělo mít barvu", budou vás napadat skvělé věci. Třeba přidat nakrájené různobarevné papriky do obyčejného guláše, nebo přidat půlky cherry rajčátek do omelety. Zkrátka se snažte jídlo vždy přibarvit, zbytek už půjde sám.
Možná vás napadnou další způsoby, jak "jíst očima" lépe. Jediná snadná cesta, jak po dietě opět nepřibrat, je z ní udělat životní styl. A s tím vám pestrost i kreativní nápady pomohou.
Čtěte také: Nezkoušejte na tělo při dietě šoky. Radši jezte dále, na co jste zvyklí
Článek publikován 21.5.2013, aktualizován 23.6.2019