Kouzlo sóji jako zdravé potraviny objevili i výrobci potravin. A objevili i to, že stačí označit jakýkoliv výrobek jako zdravý a obsahující sóju, a jeho prodeje následně rostou. Přitom zdravý vůbec nemusí být. Výrobci navíc díky sóje v některých potravinách výrazně ušetří za výrobní náklady.
Sójový bob samotný není nezdravý a konzumace sóji je v pořádku. Až do té chvíle, než zjistíte, že sója byla geneticky upravena, aby přežila chemické postřiky a nájezdy škůdců. Právě chemické postřiky u takovýchto rostlin jsou pak tím, co vlastně dostáváme do žaludku pod klamavým označením "zdravá potravina". Místo zdravé potraviny si tak dopřáváme zbytečně chemický koktejl.
Všimli jste si, že některé potraviny jsou označeny jako zdravé, i když ve složení není přímo sója samotná? Místo ní je tam sójový izolát. V češtině to znamená, že potravina obsahuje pouze přísadu v podobě prášku, který byl získán ze sojových bobů. Takový prášek pak logicky nemá s původní sójou a jejími nutričními vlastnostmi moc společného. Je pouze levnou "stavební hmotou" pro potraviny, která navíc zní dobře a výrobci potravin proto sójový izolát s oblibou používají.
Když příště uvidíte výrobek označený jako "Obsahuje sóju", mrkněte se nejdříve na složení. Pokud v něm najdete pouze "sójový izolát" nebo "extrakt ze sójových bobů", budete už vědět, že taková potravina se jako zdravá jen tváří.