Květák je zelenina, která vám ve 100 gramech dopřeje pouhých 105 kJ energie. Určitě se tedy nemusíte bát, že po dnešní dietní večeři budete mít černé svědomí. Navíc vám už v tomto množství dodá denní dávku vitamínu C a spoustu stopových prvků a minerálů. Zkrátka zdravá večeře, jak má být.
Důležité je, že tato pochoutka se nemusí koupat v oleji a přitom si můžete dopřát chuť skoro stejnou jako u obalovaného květáku.
Co budeme potřebovat
- 1x květák
- vejce
- hrubá mouka nebo dětská krupice
- hrst strouhanky (z celozrnného pečiva)
- cibule
- česnek
- sůl
- pepř
- majoránka
Jak na přípravu
Květák rozdělíme nebo pokrájíme a vaříme v osolené vodě do změknutí. Mezitím máme prostor nakrájet cibuli na mostičky, které necháme zhnědnout na trošce oleje. Jakmile je květák měkký, vidličkou jej rozmačkáme, ale ne až úplně na kaši. Kousky dodají jídlu lepší chuť a výsledek bude o to zajímavější. Přidáme vejce, cibuli, mouku nebo krupici, trochu strouhanky a koření. Česnek je volitelný, nezapomeňte, že česnek v jídle velmi dobře nahradí sůl, která našemu zdraví příliš neprospívá. Dobrý tip je, z bílku ušlehat sníh, placičky pak budou nadýchanější.
Lžící nabereme směs a vytvoříme v ruce placičky. Ty pak obalíme ve strouhance a klademe na pečící papír, kde je můžeme trochu postříkat olejem. Olej dodá kůrce křupavost, ale klidně jej můžeme vynechat.
nezapomeňte, že česnek v jídle velmi dobře nahradí sůl, která našemu zdraví příliš neprospívá
Pečeme v troubě předehřáté na cca 190 stupňů. Jakmile placičky zrůžoví, je hotovo. Rychlost pečení je dána tloušťkou placek a samozřejmě vaší troubou, ale nemělo by trvat déle než 20 minut.
Servírujeme s bramborem vařeným ve slupce, nebo jen s celozrnným chlebem.
Nechte si chutnat a dejte vědět, jak se podařilo.
Tip pro vás
Vyzkoušejte neméně dobré zeleninové placičky podle našeho receptu a pošmáknete si!