Jídlo jako základní životní potřebu nakupujeme téměř každý den. Většinou už zpaměti a bez přemýšlení vkládáme do košíku základní potraviny. Hlavně mít nákup co nejdříve za sebou a být doma. Schválně, čtete si při každém nákupu i složení výrobku nebo nutriční hodnoty? Usnadníme vám to - tady jsou naše základní doporučení pro nákup potravin. Z obchodu díky nim odejdete s jistotou, že jste peníze dali opravdu jen za to, co je pro vaše zdraví přínosné.
Stolní máslo neznamená čerstvé máslo
Dali byste si chutné čerstvé máslo? A v obchodě mají všechna másla na obalu napsáno jen "MÁSLO" nebo "STOLNÍ MÁSLO"? Pak vězte, že jde o másla, která se mohou podle platné legislativy skladovat až dva roky při teplotách pod -18 stupňů Celsia. S čerstvým máslem a i s čerstvostí samotnou má takové máslo jen málo společného. Jako "čerstvé máslo" mohou být označena pouze másla mladší 20 dnů. I když jsou obvykle čerstvá másla o něco dražší, zvolte právě je. V chuti i vlastnostech másla při tepelné úpravě jsou oproti tomu stolnímu rozdíly.
Exotické ovoce není tak čerstvé jako lokální
V obchodě sáhněte častěji po čerstvém sezónním ovoci místo po tom exotickém, které muselo být ošetřováno chemicky, aby vydrželo dlouhou cestu a skladování.
Stejně tak volte ideálně sezónní ovoce a zeleninu podle ročních období. Pěstované na polích mají obvykle lepší chuť než ty ze skleníku.
Složení na potravinách se píše sestupně
Tuto základní pomůcku rozhodně mějte na paměti. Výrobci musí uvádět na obalu složení potravin od té složky, které je obsaženo nejvíce až po tu, které nejméně. Pokud třeba v masové konzervě převažuje mouka, je s takovým výrobkem něco špatně.
Výrobci už ale bohužel nemusí popisovat, v jakém poměru jsou přesně jednotlivé složky v potravině zastoupeny.
Čtěte také: Kupujete gumové medvídky kvůli želatině? Zbystřete, ta není na prvním místě ve složení
Název vás může snadno mást, složení ne
Nevěřte všemu, co se píše v názvu výrobku nebo na obalu samotném. Radši si vždy přečtěte složení.
Ovocný džem může působit dojmem, že je opravdu ovocný. Přitom podle složení většiny džemů na našich pultech zjistíte, že je v nich použito maximum cukru a ovoce jen tolik procent, "aby se neřeklo".
V džusu s kaktusem na obalu a křiklavým nápisem "Kaktus" je podle složení jen 1% šťávy z koncentrátu opuncie. Zbytek je směs vody, různých džusů a cukru.
Podobně tak v "masové pochoutce" nemusí být ve finále skoro žádné maso. Výrobci si v tomto značení mohou upravit název, aby zněl pro koncového zákazníka sympaticky, ale realita je bohužel jiná.
Éčka nejsou ve složení vždycky uvedena jako "E"
Výrobci přišli na to, že když na obalu ve složení výrobku uvádějí všechny použité emulgátory pod zkratkou "E", lidé je méně kupují. Proto stále častěji místo zkráceného např. "E951" najdete ve složení celé jméno, tedy "aspartam". Výrobci tak spoléhají na to, že když zákazník neuvidí "éčka" na obalu, s větší pravděpodobností si výrobek koupí. Při přečtení složení, kde jsou uvedeny celé chemické názvy (které ale zákazníkovi nic neříkají), působí takový výrobek důvěryhodněji.
Čtěte také: Jak vlastně glutamát zvýrazňuje chuť a vůni potraviny?
Masný polotovar není jen maso (i když tak vypadá)
Pokud nenakupujete maso přímo u řezníka, ale díváte se v supermarketu na "balené" maso, určitě si před jeho koupí přečtěte složení na etiketě. Známým trikem řetězců je totiž napuštění masa vodou, solí a případně i stabilizátory, aby tak maso bylo těžší.
Zákazník tak platí víc za méně masa. Nekupujte proto zbytečně maso, které není podle složení 100% maso.
U mletého masa také pozorně čtěte, jestli se jedná o 100% maso nebo o "masný polotovar". Tímto názvem musí být označeno maso, ke kterému byla přidána jakákoliv další přísada - i třeba jen voda a sůl, za které pak zbytečně platíte.
Neplaťte zbytečně za tuk u mletého masa
Dopřát si občas mleté hovězí maso ať už v podobě domácího dietního hamburgeru nebo klidně jen lehce dochucené s těstovinami, není vůbec špatný nápad. V rámci zdravého jídelníčku je libové maso dokonce doporučená součást. Při jeho nákupu v obchodě ale pozorně čtěte, kolik obsahuje tuku. Pokud do 10% a žádné přísady, berte ho. Pokud obsahuje tuku více (obvykle je obsah tuku u takových polotovarů cca 30%), platíte zbytečně za tuk, ne za maso.
Sacharidy nejsou vždy jen cukry
Vrátili jste oblíbenou potravinu zpět do regálu jen proto, že v ní je podle údajů na obalu příliš mnoho sacharidů? Pak se na ni podívejte ještě jednou - pokud je výrobce fér, uvádí nejen podíl sacharidů, ale i kolik z toho je cukrů. Zbytek mohou být i sacharidy prospěšné - třeba vláknina. Nemusíte tak panikařit vždy, když vidíte vysoký obsah sacharidů v potravině.
Čtěte také: Jaký je rozdíl mezi sacharidy a cukry?
Článek publikován 25.8.2013, aktualizován 30.4.2019