Maso je bohatým a důležitým zdrojem bílkovin. Ty mají schopnost dobře zasytit naše tělo a přispívají k tvorbě svalové hmoty. Díky tomu také mají zásluhu na urychlení metabolismu. Ve svalové hmotě totiž látková přeměna probíhá rychleji než v tukové tkáni.
Maso dále, kromě zmíněné porce bílkovin, obsahuje také dobře využitelné železo a vitamíny skupin A, B, D. Jako ostatní potraviny živočišného původu obsahuje maso i cholesterol, jehož množství je závislé na obsahu tuku. Pojďme se podívat na základní přehled druhů masa.
Rybí maso
Rybí maso obsahuje plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny A,B1, B2, PP, D, vápník, železo, fosfor. Mořské ryby jsou navíc bohaté na jód a obsahují další vitamíny a tuky. Specifickou složkou ryb jsou rybí oleje - tuky. Ty obsahují nenasycené mastné kyseliny omega 3 a díky nim snižují riziko srdečních a cévních onemocnění i úmrtí na infarkt, mají protizánětlivé účinky, ovlivňují proces srážení krve a také zlepšují kvalitu vlasů a nehtů. Pokud se podávají ve správných dávkách, mohou prodloužit lidský život.
Kuřecí maso
Kuřecí maso se nejvíce používá při snaze o zlepšení svých tělesných proporcí. Před konzumací se doporučuje zbavit kůže, aby bylo méně tučnější. Zvláště kuřecí prsa jsou bohatým zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku. Maso z oblasti stehen je o něco tučnější.
Kuřecí maso se hodí jak při dietě, tak při budování svalové hmoty. Je zdrojem vitamínů skupiny B, zinku, selenu a železa. Kuřecí prsa zbavená kůže obsahují okolo 22 - 24g bílkovin na 100 g a pouze cca 1 – 2 g tuku.
Krůtí maso
Krůtí maso má nejnižší obsah tuku (100 gramů krůtího masa obsahuje pouze cca 4 gramy tuku) a nejvyšší obsah bílkovin (prsní svalovina obsahuje i přes 25% bílkovin, stehno více než 21%). Je tak ideálním masem při dietě i při sportovní stravě.
Je snadno stravitelné, vhodné pro osoby s cévními a srdečními problémy, protože nepodporuje usazování cholesterolu v cévách. Obsahuje velké množství zinku - už 150 gramů masa pokryje denní dávku. Díky tomu má blahodárný vliv na imunitní systém a potenci. Dále díky vitamínu B12 zabraňuje chudokrevnosti a podporuje nervový systém.
Králičí maso
Králičí maso je bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin (cca 20 g bílkovin ve 100 g masa). Množství tuku se pohybuje pouze mezi 5 až 10 g/100 g masa. Výhodou králičího masa je také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Díky nízkému množství tuku, téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody vykazuje králičí maso nízkou energetickou hodnotu.
Díky množství lehce stravitelných bílkovin je králík dobrá volba třeba na večeři. V nočních hodinách podporuje regeneraci a reparaci svalové tkáně.
Skopové maso
Nejlepší skopové maso je ze zvířat mladších, do 2 let. Nejchutnější je z mladých skopců. Beraní maso není tak hodnotné a navíc ještě nepříjemně páchne. Je-li libové a z mladších kusů, je poměrně lehčeji stravitelné než maso hovězí. Skopové maso obsahuje větší podíl draslíku, sodíku a železa. Proto se doporučuje při chudokrevnosti.
Nevýhoda skopového masa však záleží v tom, že maso z dobře živených zvířat obsahuje poměrně značné množství tuku, který je nutno před úpravou odstranit. Kalorická hodnota jakostního skopového masa se téměř rovná kalotické hodnotě masa vepřového. Po biologické stránce je však hodnotnější maso z jehňat, podobající se masu telecímu